Blog

Ja, ik zeg nee.

Wat is dat toch met nee zeggen? Waarom hebben veel mensen daar moeite mee?

Om de hand in eigen boezem te steken, ik was een meester in nee zeggen.

Nee tegen mezelf bedoel ik dan. De rest van de wereld kreeg vaak een ja te horen. Ja, doe ik wel even, ja natuurlijk kom ik, ja ik pak het wel op, ja het is geen probleem, ja is goed.

Wanneer ik dan al nee zei ging ik het ook rechtvaardigen, uitleggen, excuseren.

Nee sorry, ik kan dat niet doen want… nee sorry ik kan niet komen omdat…en dan was er altijd een reden. Vul zelf maar in, we doen dit allemaal wel. We leggen uit waarom we nee zeggen. Sorry zit ook vaak onlosmakelijk aan nee vast. En de reden, laten we eerlijk zijn, dat is soms ook gewoon een smoesje. Anders komt het zo rot over. Maar voor wie eigenlijk?

Ja knallen we er echter gewoon uit. Niks uitleggen of rechtvaardigen. We zeggen ja op een vraag, verzoek, uitnodiging etc. en dat wordt hartelijk geaccepteerd. Kort en bondig. Iedereen blij. Of toch niet?

Want soms is daar de nee die tegenover de ja staat. De nee tegen jezelf wanneer je ja tegen een ander zegt, maar je binnen in jou voelt dat nee een beter antwoord is.

Wanneer soms nee tegen jezelf zeggen geruisloos overgaat in vaak, of zelfs heel vaak nee dan is het tijd om in te grijpen. Je mag dan vaak, heel vaak zelfs, JA gaan zeggen tegen jezelf. Ja tegen de dingen die jij wilt doen, nee tegen de dingen die jij niet wilt doen. En doe jezelf een plezier, laat de excuses en rechtvaardigingen achterwege.

Zeg nee omdat je JA zegt tegen jezelf. Een betere en meer oprechte reden is er niet.

The 5th Sense

Zintuigen, we hebben 5 klassieke zintuigen. Horen, zien, proeven, voelen en ruiken.

Geen prequel op de welbekende thriller film waarin een jongetje bijzondere gaven heeft, maar ik wil het met je hebben over het (in dit rijtje) 5e zintuig. Ruiken.

In geuren en kleuren iets vertellen, onraad ruiken, rozengeur en maneschijn. We kennen meerdere uitdrukkingen en spreekwoorden waarbij geur/ruiken een hoofdrol speelt. Logisch want geur is een bijzonder sterk zintuig.

Geur beïnvloed onze gemoedstoestand vaker dan we denken. Ik kan me helemaal zen voelen wanneer ik lavendel en jasmijn ruik maar ook kotsmisselijk wanneer ik de geur van een specifieke sterke drank met anijssmaak oppik. Het eerste herinnert mij aan de geur van vakantie en het ontspannen gevoel daarbij. De tweede geur brengt mij terug naar een avond met teveel op van het specifieke goedje waardoor ik me toch flink beroerd heb gevoeld. Het zijn geuren die de herinneringen en de emotie tot leven brengen.

Wanneer we iets ruiken koppelen onze hersenen die sensatie aan een gebeurtenis en slaan het op. En zo kunnen we terug keren naar momenten en het bijbehorende gevoel, simpelweg door een geur op te pikken. Dit gebeurt allemaal onbewust.

Zo kan het dus ook dat je, door iets (onbewust) te hebben geroken, je een vervelend of ronduit angstig gevoel ervaart. Dit zijn de herinneringen die ons kunnen overvallen maar we liever in een afgesloten kistje laten.

Sta jezelf niet toe in dat gevoel te blijven hangen. Je hebt de tools om jouw gemoedstoestand te beïnvloeden. Het om te draaien naar een gevoel dat weer fijn is.

De kracht, jouw gave, die je kunt inzetten is het onbewuste bewust te maken. Ga je zintuigen na. Wat zag, voelde, hoorde, proefde en/of heb je geroken.

Ervaar bewust hoe je je voelt en in welke omgeving je verkeert. Welke gevoelens en herinneringen komen naar boven, wat ruik je of heb je geroken? Druk het gevoel niet weg maar sta er even kort bij stil, maak het bewust. Vervolgens kun je fijne emoties oproepen door bijvoorbeeld je favoriete parfum op te doen of eten te maken (te ruiken) wat je doet denken aan veilige havens (thuis, je oma, bij vrienden etc.), jouw favoriete geurkaarsje of wierook aan te steken of maak een wandeling en ruik de verschillende geuren die op je af komen. Pik de fijne geuren eruit en verleg je focus daarnaar.

Mooier nog is om het voor te zijn. Omring jezelf dagelijks met geuren die jou blij maken. Zo sla je twee vliegen in 1 klap. Je sterkt en vult jouw geest met positieve sensaties én je bent ook nog eens heel lief voor jezelf.

Note to myself

Ik hou van mij.

We zeggen het tegen anderen, ik hou van jou. De ware betekenis ervan is ook mooi. Niet iets om zomaar uit je mond te laten glibberen tegen ieder willekeurig persoon. Het zijn speciale woorden voor speciale mensen.

 De belangrijkste persoon om het tegen te zeggen vergeten we echter vaak. Jezelf. Ik hou van mij. Je zou het van de daken moeten schreeuwen.

Tegenwoordig is mijn donderdagavond weer gereserveerd voor het programma De beste zangers. Tabitha vertolkte in aflevering 3 van dit seizoen het nummer Ik hou van mij. En die kwam bij mij binnen….

De dagen na die aflevering heb ik commentaren gelezen van voor- én tegenstanders van de uitvoering die Tabitha gaf aan het origineel van Harrie Jekkers. Wat je smaak ook is, de woorden en de emotie van dit nummer zijn prachtig. Ik ben blij dat Tabitha dit heeft gezongen. Zij bereikt met haar vertolking weer een nieuw publiek en de woorden van dit nummer verdienen het om rondgestrooid te worden, als rijstkorrels op een huwelijksdag.

Wanneer we echt van iemand houden zorgen we er goed voor. We zijn scheutig met complimenten, vermijden het om diegene pijn te doen, bieden een schouder om op uit te huilen en hulp als dat nodig is, en we zijn trots wanneer er iets gepresteerd wordt, hoe klein ook.

Maar hoe vaak zorgen wij niet goed voor onszelf, geven we onszelf kritiek in plaats van complimenten, zijn we hard in ons oordeel naar onszelf en vinden we al helemaal dat je niet moet huilen want kom op zeg….stel je niet aan. Hulp zoeken is toch voor watjes. En trots? tja…je had het misschien wel beter kunnen doen.

Hoeveel fijner is het, om van jezelf te houden. Jezelf te koesteren en lief te hebben. Jezelf alles te bieden wat je anderen zo eenvoudig lijkt te geven. We staan er soms niet bij stil.

Dus om het niet te vergeten een note to myself. Ik hou van mij.

Hou jij van jou?

Memorabele dagen

Soms heb je er zo een, een dag die je niet gaat vergeten.

Vandaag is zo een dag. De dag dat ik mijn website live laat gaan, de wereld bekend maak dat ik open for business ben en ik mijn droom laat uitkomen. Memorabel jazeker!

Ik wil je mee terugnemen naar het begin. De magie van het ontstaan van een memorabele dag. De  dag die ik op dat moment nog niet als memorabel heb bestempeld, maar dat zeker wel is. De dag dat de naam en invulling van mijn eigen bedrijf voor mij is ontstaan, zonder dat ik mij daar op dat moment bewust van was.

Ik neem je mee naar zaterdag 11 april 2015. Mijn vader en bonusmoeder gaven op die dag een feest ter ere van hun 25e huwelijksdag. Een gezellig versierde zaal, lekker eten en drinken, de voltallige familie aanwezig en, zoals het indo feestjes betaamt, swingende indorock muziek. Op zich al memorabel toch?! Maar we zijn er nog niet…

Sinds een aantal maanden was ik verliefd, tot over mijn oren. En deze dag, op dit feest, had ik besloten dat het een goed moment zou zijn om hem aan mijn oma voor te stellen. En geloof mij, dat was echt een ding. Onze oma, een pittige, goedlachse, Javaanse dame van nog geen 1 meter 56 hoog,  had onder de kleinkinderen in ieder geval, de reputatie dat ze bruut eerlijk kon zijn. Dus ja.…je nieuwe lover aan haar voorstellen, kon je ook op een stilzwijgen en afkeurend knikje komen te staan. Spannend dus.  

Tot mijn grote opluchting werd hij onmiddellijk ‘goedgekeurd ‘bevonden door oma en was er een goede klik tussen hen.  Op enig moment die avond zaten wij buiten, oma, mijn zusje, mijn (toen nog) vriend en ik lekker te keuvelen met elkaar. En hier komt de magie…

Oma had wel vaker wijze woorden, nooit opgedrongen maar terloops aan ons meegegeven. Zij had dat moment, daar buiten zittend, genietend van een familiefeestje, uitgekozen om een wijsheid te delen.  

Voor een goede relatie heb je 5 Elen nodig

M.C. Soemasih

9 woorden die voor mij, 5 jaar later, alles veranderen.

Karakteristiek voor haar telt ze ieder van de 5 Elen af op haar vingers.

  1. Emotioneel
  2. Financieel
  3. Spiritueel
  4. Intellectueel
  5. Seksueel (Bij de laatste hebben we gegrinnikt en haar verzocht niet uit te wijden over wat ze daar mee bedoelde, er zijn gewoon dingen die je niet van je oma wilt horen) Zij moest daar hartelijk om lachen…

Op mijn website staat de uitgebreide beschrijving van de 5 Elen. Het komt er in het kort op neer dat je volgens oma op die 5 vlakken overeenstemming moet hebben of vinden om je relatie langdurig te laten slagen en te herkennen of je er samen goed voor staat.

Haar 5 Elen zijn altijd blijven smeulen. Wij hebben deze nog vaak aangehaald als we het over oma hadden of over relaties. Twee jaar na die eerste kennismaking heeft oma mij op onze trouwdag naar het altaar begeleid, die vriend van toen, is nu mijn man.

Onze oma leeft nu helaas niet meer. In oktober 2019 hebben wij afscheid genomen van onze matriarch, de vrouw die mij, en velen anderen met mij, heeft geïnspireerd en onvoorwaardelijk lief heeft gehad. Ik ben haar dankbaar voor de vele memorabele dagen die wij hebben doorgebracht.

Maar het is DIE dag geweest, 11 april 2015, die 9 woorden die zij toen uitsprak, die mij 5 jaar later de inspiratie gaven voor de naam en invulling van mijn lang gekoesterde droom, een eigen coachpraktijk opzetten. 

Vandaag, op deze memorabele dag, kan ik met trots melden dat 5 Elen Coaching officieel is geopend.

In loving memory, Soe Soemasih